Navigation Menu+

ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ – 01

Posted on Jul 29, 2013

PRO-01
ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΡΓΟΥ: PRO-01

“Ο πατέρας”

Ελαιογραφία σε μουσαμά, διαστάσεις 30 x 35 cm

 

Ο Παντελής Σταθακόπουλος του Δημητρίου γεννήθηκε το 1900 στο Μπαμπά Εσκί της Ανατολικής Θράκης. Το επίθετο του αρχικά ήταν Σταθάκογλου ή Σταθάκης. Το 1913 ήρθε με την οικογένειά του για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έμεινε στην Κατερίνη στη σημερινή πλατεία Νίκης. Επέστρεψε στην Ανατολική Θράκη αλλά με τον διωγμό του 1922 αναγκάστηκε να ξαναγυρίσει στην Κατερίνη όπου εγκαταστάθηκε οριστικά, επί της οδού Ελασσόνος.

Στην Θράκη ήταν τσιφλικάς και ασχολούνταν με το εμπόριο, ζωεμπόριο. Στην Ελλάδα αρχικά εργάστηκε ως σιδεράς και καροποιός και κατόπιν ασχολήθηκε με τη γεωργία. Διετέλεσε πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό των Θρακιωτών και εξέθεσε τα προβλήματα του Συνεταιρισμού σε συνάντηση με τον Ι.Μεταξά στην Αθήνα.

Το 1938 παντρεύτηκε την Κυριακή Γιαννάκη, από την Περίσταση Θράκης και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Δημήτρη, τον Βασίλη, τον Αθανάσιο και την Μαρία. Καημός του, όπως και όλων των Θρακιωτών, ήταν να επιστρέψουν στην Πατρίδα. Το 1972 κατάφερε να επισκεφτεί το σπίτι του στην Θράκη. Πέθανε στην Κατερίνη το 1989.

(Μισιτσάκης Αθανάσιος – Ντουλαπτσής Νικόλαος, Μνήμες από τη Θράκη, Εκδόσεις Μάτι, 2013)

 

* H αναδημοσίευση έργων ή κειμένου επιτρέπεται κατόπιν ενημέρωσης του καλλιτέχνη και με την προυπόθεση να αναφέρεται η πηγή “Αθανάσιος Σταθακόπουλος – Ζωγράφος || www.stathakopoulos.net