Navigation Menu+

ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ – 02

Posted on Jul 28, 2013

PRO-02
ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΡΓΟΥ: PRO-02

“Η μητέρα”

Ελαιογραφία σε μουσαμά, διαστάσεις 30 x 40 cm

 

Η Κυριακή Γιαννάκη – Σταθακοπούλου του Δημητρίου (1905-1985) καταγόταν από την Περίσταση της Ανατολικής Θράκης. Το 1922 οι Τούρκοι έδωσαν προθεσμία τριών ημερών στους Έλληνες για να εγκαταλείψουν την Πατρίδα τους. Έτσι, ξεκίνησε με τους γονείς και τα αδέρφια της, με τα πόδια, για την Ελλάδα και βρέθηκε στην σημερινή Περίσταση Πιερίας. Ήταν μορφωμένη και γνώριζε αγγλικά και γαλλικά. Για το λόγο αυτό, της πρότειναν να γίνει δασκάλα στην Περίσταση, αλλά δεν δέχτηκε.

 Ο πατέρας της, Δημήτριος Γιαννάκης, έφτασε στην Ελλάδα με χίλια πρόβατα και διακόσια βόδια. Αρνούνταν να τα πουλήσει, λέγοντας ότι “δεν θα προλάβει να βγει ο Χειμώνας, θα γυρίσουμε πίσω, ένα να μείνει ζωντανό θα το πάω πίσω”.  Τα ζώα ψόφησαν όλα και ο πατέρας της μέσα σε έξι μήνες πέθανε από τον καημό του. Η ίδια και τα αδέρφια της γύριζαν μεταξύ Καβάλας και Κατερίνης, αρνούμενοι τα χωράφια που τους έδιναν, με την ελπίδα να γυρίσουν στην Πατρίδα.

Το 1938 παντρεύτηκε τον Παντελή Σταθακόπουλο, απέκτησαν τέσσερα παιδιά και έζησαν ως το τέλος της ζωής τους στην Κατερίνη.

(Αθανάσιος Μισιτσάκης – Νικόλαος Ντουλαπτσής, Μνήμες από τη Θράκη, Εκδόσεις Μάτι, 2013)

 

* H αναδημοσίευση έργων ή κειμένου επιτρέπεται κατόπιν ενημέρωσης του καλλιτέχνη και με την προυπόθεση να αναφέρεται η πηγή “Αθανάσιος Σταθακόπουλος – Ζωγράφος || www.stathakopoulos.net